dyspepsie

Budesonide smelttabletten zeer succesvol in de behandeling van eosinofiele oesofagitis

Eosinofiele oesofagitis, in het kort EoE genoemd, is een allergische aandoening aan de slokdarm. Het slijmvlies in de slokdarm reageert op een (onbekend) allergeen waardoor er een ontstekingsreactie ontstaan. Vaak gaat dit ongemerkt en komt het ziektebeeld pas naar voren als er een stuk voedsel in de slokdarm blijft hangen. Opvallend bij dit ziektebeeld is dat het vaak jonge mannen zijn met hooikoorts of astma (atopische aanleg).

De eerste stap in de behandeling van EoE is het starten van proton pomp remmers (PPIs). Indien dat onvoldoende effectief blijkt stapt men vaak over op inhalatie-corticosteroïden zoals flixotide. Dit middel is gemaakt om in te ademen en bij EoE dient het doorgeslikt te worden. Dit maakt het sub-optimaal voor gebruik.

Europese onderzoekers hebben in een gerandomiseerde gecontroleerde studie gekeken naar Budesonide smelttabletten. Dit zijn corticosteroïden speciaal ontwikkelt voor EoE die doorgeslikt dienen te worden en zo hun werk in de slokdarm doen.

In totaal werden 88 patiënten verdeeld over twee groepen: gedurende 6 weken kreeg de ene groep (n=59) de budesonide smelttabletten (1mg 2x daags) en de andere groep een placebo (n=29). De onderzoeker keken naar klinische en histologische remissie. De klinische remissie was gebaseerd op afname van de vermelde slikklachten. De histologische remissie was gebaseerd op afname van de eosinofiele granulocyten (immuuncellen). Patiënten die geen remissie hadden bereikt kregen voor 6 weken budesonide buiten de studie aangeboden.

Uit de resultaten kwam naar voren dat na 6 weken 58% van de patiënten met de budesonide smelttabletten in remissie was op basis van de vermelde klachten, in tegenstelling tot geen enkele patiënt in de placebo-groep (P < .0001). Uit de genomen biopten tijdens endoscopie bleek dat 93% van de budesonide groep in remissie was in tegenstelling tot geen patiënten in de placebo groep (P < .0001). Na 12 weken was 85% van de budesonide groep klachtenvrij. Een behandeling van 6 en 12 weken bleek volledig veilig. Wel werd er in 5% van de patiënten in de budesonide groep een milde schimmel in de slokdarm gevonden, deze waren echter goed te behandelen was.

Concluderend kan dus worden gezegd dat Budesonide smelttabletten een zeer effectieve en veilige therapie is in de behandeling van eosinofiele oesofagitis. Deze therapie zal dus hoogstwaarschijnlijk een belangrijke speler worden na proton pomp remming.

Bron: Lucendo et al. Gastroenterology. 2019 Jul;157(1):74–86.e15. doi: 10.1053/j.gastro.2019.03.025)

Lees ook: