Zowel consumptie van alcohol als suikerhoudende dranken is geassocieerd met leververvetting

Leververvetting, steatose in medische termen, is de meest voorkomende oorzaak van chronische leveraandoeningen en verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Het komt voor bij 14-34% van de Europeanen en bij obese mensen zelfs tot 90%. Overmatig alcoholgebruik is een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van leververvetting, levercirrose en zelf leverkanker. Patiënten met leververvetting wordt dan ook aangeraden om geen alcoholische dranken meer te nuttigen. Het is echter niet duidelijk met wat voor soort drank ze dit vervolgens het beste kunnen vervangen.

Voor het onderzoeken van deze vraag hebben Leidse onderzoekers bij een grote groep van 1.966 Nederlanders gekeken naar de relatie tussen het hebben van leververvetting en consumptie van alcohol en niet-alcoholhoudende dranken. De mate van leververvetting werd gemeten met magnetic resonance spectroscopy of kernspinresonantie-spectroscopie (MRS), een soort MRI.

Bij het verdelen van de alcoholconsumptie in groepen (hoog, gemiddeld, laag en geen) was alleen een relatie tussen de groep met hoge alcoholconsumptie (>2/dag alcoholische consumpties voor vrouwen en >3/dag voor mannen) en het hebben van meer levervet. Hierbij werd geen onderscheid gevonden tussen bier en wijn. Wanneer alcoholconsumptie werd bekeken als continue variabele (niet in groepen), bleek dat elke extra alcoholconsumptie was geassocieerd met meer vet in de lever, zelfs als werd gecorrigeerd voor de totale hoeveelheid lichaamsvet. Daarnaast werd berekend dat het vervangen van alcohol door melk, thee of koffie (zonder suiker) een afname van lever vet geeft. Maar bij het vervangen van alcohol met suikerhoudende dranken bleef de hoeveelheid vet in de lever gelijk als met alcoholgebruik.

“…bij het vervangen van alcohol met suikerhoudende dranken bleef de hoeveelheid vet in de lever gelijk…”

Concluderend lijkt zowel alcohol als inname van suikerhoudende dranken bij te dragen aan de ophoping van vet in de lever. Wel zijn in deze studie alleen berekeningen gedaan en zijn er meer studies nodig om te kijken in hoeverre de leververvetting kan afnemen door het veranderen van de soorten genuttigde drinken. Het is in ieder geval belangrijk dat mensen met leververvetting stoppen met het drinken van alcohol en dat zij deze niet vervangen met suikerhoudende dranken. 

Bron: van Eekelen et al. Sugar-sweetened beverages is associated with increased liver fat content in middle-aged men and women. J Nutr. 2019 Apr 1;149(4):649-658.

Lees ook: