Een vezelrijk dieet lijkt te beschermen tegen dementie

Het eten van een vezelrijk dieet, vooral een rijk aan oplosbare vezels, is gelinkt aan een lager risico op dementie, blijkt uit nieuw Japans onderzoek.

Oplosbare vezels zitten voornamelijk in groenten, fruit, aardappelen en peulvruchten. In de dikke darm worden oplosbare vezels door bacteriën afgebroken. Eerder muisonderzoek heeft laten zien dat een oplosbaar vezelrijk dieet de gunstige bacteriën Bacteriodes stimuleert. Daarnaast leken oplosbare vezels ook de neuro-inflammatie te verminderen, dat wil zeggen chronische ontsteking aan hersenen en zenuwen. Een chronische ontsteking zou bijdragen aan de ontwikkeling van dementie. Van vezels is reeds bekend dat het risico op hart en vaatziekten aanzienlijk wordt verminderd door een hoge inname hiervan.

De onderzoekers wilden zien of de inname van voedingsvezels – vooral oplosbare vezels – geassocieerd is met een verminderd risico op dementie. Ze onderzochten ook of er een verschil was tussen dementie bij patiënten met versus zonder een voorgeschiedenis van een beroerte. De onderzoekers keken naar de totale inname van voedingsvezels, zowel oplosbare en onoplosbare vezels, evenals andere vezelbevattende voedingsmiddelen, zoals aardappelen, groenten en fruit. Ze onderscheidden aardappelen echter van andere groenten omdat de samenstelling van zetmeel in aardappelen verschilt.

In totaal werden 3700 gezonde volwassenen meegenomen in de studie. De leeftijd van de deelnemers (n = 3739) varieerde van 40 – 64 jaar (gemiddelde leeftijd 51 jaar) die deelnamen aan jaarlijkse gezondheidscontroles tussen 1985 – 1999. De deelnemers werden vervolgens gevolgd voor een mediaan van 19,7 jaar (1999 – 2020). Ze ontdekten dat deelnemers die de meeste vezels consumeerden ongeveer 25% minder kans hadden om later dementie te ontwikkelen.

Deze studie laat zien dat hoge vezelinname, met name oplosbare vezels, is geassocieerd met een lagere kans op dementie.

Bron: Yamagishi K et al. Dietary fiber intake and risk of incident disabling dementia: the circulatory risk in communities study. Nutritional Neuroscience February 6, 2022

Lees ook: