nafld

Bepaalde dieetpatronen kunnen het microbioom op lange termijn positief of negatief beïnvloeden

Ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende reacties vinden continu plaats in onze darmen door onder andere blootstelling aan verschillende soorten voeding. Al deze reacties worden in balans gehouden door het microbioom. Het microbioom bestaat uit gunstige en ongunstige bacteriën. Hoe meer gunstige bacteriën, hoe minder ontstekingsreacties er plaatsvinden en visa versa. Het is daarom van uiterst belang dat we het microbioom gezond houden.

Uit dierstudies blijkt dat voedingsmiddelen met een hoog verzadigd vetgehalte, heemijzer, suiker, zout en weinig vezels ontstekingen en auto-immuniteit kunnen veroorzaken. Andere studies, in zowel mensen als muizen, laten zien dat bepaalde ingrediënten in verwerkt eten zoals emulgatoren, antimicrobiële additieven en kunstmatige zoetstoffen bijdragen aan een lekkende darm en darmontstekingen door de balans van het microbioom te verstoren. Behalve IBD (inflammatoire darmziektes), kan een verstoord microbioom ook leiden tot diabetes, gewrichtsontstekingen (artritis), lupus, cardio metabole aandoeningen en zelfs kanker. Een grote inname van tryptofaan en vezels zorgt juist over het algemeen voor een gezonde immuun toestand, en daarom ook voor een gezonde darm. In het overgrote deel van deze studies ligt de nadruk vooral op enkele specifieke voedingsstoffen, maar de invloed van dieet in zijn algemeenheid is minstens zo belangrijk. Specifieke diëten kunnen zowel de samenstelling van het microbioom als de veerkracht van het microbioom langdurig positief beïnvloeden. Wanneer het microbioom wordt aangetast door een korte verandering in het dieet kan het zich dan snel weer herstellen. Nederlandse onderzoekers hebben onderzocht welke invloeden verschillende dieetpatronen hebben op het microbioom en darmontstekingen.

“…bepaalde ingrediënten in verwerkt eten zoals emulgatoren, antimicrobiële additieven en kunstmatige zoetstoffen bijdragen aan een lekkende darm en darmontstekingen…”

Aan het onderzoek deden 1.425 mensen mee met verschillende darmaandoeningen. Deze mensen werden onderverdeeld in 4 groepen: 205 ziekte van Crohn patiënten, 126 colitis ulcerosa patiënten, 223 PDS (prikkelbare darm syndroom) patiënten en 871 gezonde mensen. De deelnemers hebben met behulp van een vragenlijst hun dieet bijgehouden. Voor een maand lang hielden ze bij hoe vaak en hoeveel per keer een voedingsmiddel in een week wordt gegeten. Aan het eind van het onderzoek werd een ontlastingsmonster van iedere deelnemer opgehaald en onderzocht op darmontstekingsmarkers. Vervolgens werd er gekeken naar welk verband er bestaat tussen het dieet van de deelnemers en de aanwezige bacteriën in de darm. 

De onderzoekers hebben ontdekt dat dieetpatronen die peulvruchten, broden/granen, vette vis, noten, thee, koffie, fruit, groente, bevatten tot minder opportunistische (ongunstige) bacteriën en minder ontstekingsmarkers leiden. Tegelijkertijd werd de aanwezigheid van meer ontstekingsremmende bacteriën opgemerkt. Het eetpatroon dat grote hoeveelheden van deze voedingsmiddelen bevat is het Mediterrane dieet. Plantaardige eiwitten blijken ontstekingsremmende bacteriën te verhogen in IBD en PDS-patiënten. Verder zorgt een grote inname van alcohol en gedistilleerde dranken tot meer processen die leiden tot ontstekingsreacties. Hetzelfde geldt voor een dieet hoog in dierlijke eiwitten. Een dieet met veel dierlijke eiwitten bevat vaak ook veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten zorgen voor een overgroei aan bacteriën die in ook in overmaat aanwezig zijn bij IBD, levercirrose, dikke darmkanker en sommige immuun gemedieerde ontstekingsziekte zoals artritis en multiple sclerose. Verder zorgt een dieet hoog in fast food, verwerkt vlees, softdrinks en suiker voor een grote hoeveelheid energie rovende bacteriën die ook aanwezig zijn bij obesitas. Bewerkt eten kan het microbioom zodanig beïnvloeden dat een overgroei aan slechte bacteriën de slijmlaag van de darm aanvallen en een lekkende darm veroorzaken. Vooral in combinatie met een lage vezel inname.

“…dieetpatronen die peulvruchten, broden/granen, vette vis, noten, thee, koffie, fruit, groente, bevatten tot minder opportunistische (ongunstige) bacteriën en minder ontstekingsmarkers leiden.”

Dit onderzoek ondersteunt het idee dat het dieet een belangrijke aanvullende therapeutische strategie kan zijn door het microbioom te moduleren.

Bron: Original research: Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome – PMC (nih.gov)

Lees ook: