dyspepsie

Het eliminatiedieet als effectieve behandeling bij eosinofiele oesofagitis

De chronische slokdarmontsteking bij mensen met eosinofiele oesofagitis lijkt onder andere veroorzaakt te worden door een allergische reactie. Eosinofiele oesofagitis gaat namelijk vaak gepaard met andere allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma of eczeem. Het is echter moeilijk om te achterhalen welke allergenen (stofjes die een allergische reactie veroorzaken) zorgen voor een allergische reactie omdat dit per persoon verschillend is en dit niet makkelijk getest kan worden. Om de allergenen te onderzoeken kan een eliminatiedieet gestart worden. Als dit niet wenselijk is, dan is medicatie een andere behandeloptie (maagzuurremmer of ontstekingsremmer).

In een eliminatiedieet worden zes grote groepen voedingsallergenen weggelaten, namelijk melk, tarwe, soja, ei, noten en vis/schaaldieren. Als dit een goed effect heeft op de ontsteking en op de klachten, dan worden de voedselgroepen weer één voor één geïntroduceerd om te achterhalen op welke voedselgroep een allergische reactie ontstaat. Om de ernst van de ontsteking te beoordelen moet een kijkonderzoek worden uitgevoerd waarbij kleine hapjes uit de slokdarm worden gehaald (biopten). Deze biopten worden onder de microscoop bekeken en dan worden bepaalde ontstekingscellen die kenmerkend zijn voor eosinofiele oesofagitis geteld (eosinofielen). Als deze ontstekingscellen lager dan 15 zijn, dan is er een goede reactie op de behandeling.

Uit een onderzoek, uitgevoerd in Chicago, bleek dat 115 van de 213 mensen (54%) een goede reactie had op het eliminatiedieet (minder dan 15 eosinofielen in het biopt). In totaal merkte 77% een vermindering van slokdarmklachten na de start van het dieet. Bij 78% van de mensen met een goede reactie op het dieet werden de voedselgroepen weer één voor één geïntroduceerd. De volgorde was: vis/schaaldieren (1), noten (2), soja (3), ei (4), tarwe (5) en melk (6). Uiteindelijk bleek 69% te reageren op één voedselgroep, 24% op twee voedselgroepen en 4% op drie voedselgroepen. De meest voorkomende reactie was op melk (37%) en tarwe (26%).

“In totaal merkte 77% een vermindering van slokdarmklachten na de start van het dieet.”

Het eliminatiedieet bij eosinofiele oesofagitis blijkt dus effectief te zijn bij ongeveer de helft van de mensen. Een dieet is natuurlijk een goede behandeloptie, maar er zijn ook een paar nadelen. Het strikt houden aan een eliminatiedieet kan erg lastig zijn omdat veel voedselgroepen moeten worden vermeden en ook moet worden gelet op kruisbesmetting. Daarnaast is na elke herintroductie van een voedselgroep een kijkonderzoek nodig om de ontsteking te beoordelen. Relatief veel kijkonderzoeken moeten daarom worden uitgevoerd waardoor het geheel een lang traject is van een aantal maanden. Al met al laat het eliminatiedieet goede resultaten zien en is zeker het overwegen waard. Begeleiding van een diëtist is hierbij wel noodzakelijk.

Bron: Zalewski A, Doerfler B, Krause A, Hirano I, Gonsalves N. Long-Term Outcomes of the Six-Food Elimination Diet and Food Reintroduction in a Large Cohort of Adults With Eosinophilic Esophagitis. Am J Gastroenterol. 2022 Dec 1;117(12):1963-1970.

Lees ook: