Probiotica producten

Probiotica kan maagklachten zonder duidelijke oorzaak verlichten

Ongeveer 20 procent van alle mensen heeft regelmatig last van maagklachten zoals pijn in de bovenbuik of een opgeblazen gevoel na het eten. Wanneer een endoscopie niets abnormaals aantoont, krijgen zij de diagnose functionele dyspepsie. De oorzaak van de klachten is onbekend, maar de ziekte lijkt gepaard te gaan met een ontsteking in de dunne darm. Vaak worden zuurremmers voorgeschreven, die de darmontsteking kunnen tegengaan en zo de symptomen verminderen. Langdurig gebruik van zuurremmers wordt echter afgeraden, omdat het de lokale darmflora negatief kan beïnvloeden.

Een Belgisch-Nederlands onderzoeksteam heeft onderzocht of een specifieke combinatie van sporenvormende bacteriën (Bacillus coagulans MY01 en Bacillus subtilis MY02) zelf ook onverklaarde maagklachten kunnen verminderen. 68 patiënten met functionele dyspepsie namen deel aan de studie. Gedurende acht weken nam de ene helft dagelijks het studieproduct in, terwijl de andere helft een placebo (nepmiddel) kreeg. De patiënten moesten dagelijks een dagboek over hun maagklachten bijhouden, geregeld een bloedstaal laten nemen en enkele stoelgangstalen afleveren. De resultaten werden gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Prof. dr. Tim Vanuytsel, gastro-enteroloog in UZ Leuven:

“De behandeling had een duidelijk effect op de symptomen: in vergelijking met de placebogroep, hadden veel minder patiënten nog maagklachten nadat ze een tijdje probiotica kregen. Zij hadden dubbel zoveel kans op een significante afname van de symptomen. Dit was de eerste dubbelblinde en placebogecontroleerde studie die de meerwaarde van probiotica onderzocht bij functionele dyspepsie.”

In een tweede fase van de studie kregen alle patiënten de probiotica om effecten op langere termijn te onderzoeken. Het aantal actieve immuuncellen, de zogenaamde Th17-cellen, en de signaalstof die ze produceren (IL-17) in het bloed namen af, terwijl de onderzoekers meer gunstige bacteriën terugvonden in de stoelgangsmonsters. De effecten waren het grootst na 16 weken. Uit speciale ademtests bleek verder dat de patiënten die zuurremmers gebruikten na de behandeling met deze specifieke probiotica ook een vermindering in bacteriële overgroei in de darmen hadden.

De resultaten lijken veelbelovend, maar is het nog te vroeg om probiotica als eerstelijnsbehandeling in te voeren bij alle patiënten met functionele dyspepsie. Eerst moeten de huidige resultaten bevestigd worden in een internationale, multicentrische studie bij veel meer patiënten.

Bron: Wauters et al. Efficacy and safety of spore forming probiotica in the treatment of functional dyspepsia: a pilot randomised double blind placebo controlled trial. Lancet Gastroenterology & Hepatology, October 2021

Lees ook: