Diarree

Gelsectan lijkt effectief tegen diarree bij PDS

Ongeveer 40% van de patiënten met prikkelbare darm syndroom (PDS) heeft diarree als voornaamste klacht. Daarnaast ervaren deze patiënten vaak buikpijn en een opgeblazen gevoel. Gelsectan is een plantaardig middel (dus geen medicijn) gebaseerd op xyloglucaan (zaden van tamarinde), eiwitten van bonen en extract van druivenzaad, ontwikkeld in Spanje. De structuur van Gelsectan zorgt voor een soort slijmlaag die kan binden aan het darmoppervlak. Het idee van Gelsectan is dat deze extra laag op het darmoppervlak de darmcellen kan beschermen. De darm wordt zo beschermd tegen bacteriën en virussen, en daarnaast kunnen voedsel componenten, die mogelijk een allergische of een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, niet in aanraking komen met de darm. Studies hebben eerder aangetoond dat onderdelen van Gelsectan een gunstig effect hebben op bifidobacterium, wat als een gezonde bacterie wordt gezien. 

Onderzoekers hebben Gelsectan onderzocht bij 60 PDS patiënten met diarree, en vergeleken met een placebo (een middel dat niet actief is). Alle patiënten kregen zowel Gelsectan als placebo en er is gekeken naar hoe vaak de patiënten diarree en bijkomende klachten hadden na de twee perioden. Groep A kreeg eerst Gelsectan en daarna placebo, groep B kreeg eerst placebo en daarna Gelsectan. Beide perioden (Gelsectan en placebo) duurden 4 weken.

In groepen A en B had een grote meerderheid van de patiënten geen diarree meer na de Gelsectan periode in vergelijking met de placebo periode (Groep A: 87% vs. 0%, p=0.0019, Groep B: 93% vs. 23%, p=0.0001). Kwaliteit van leven en bijkomende klachten (buikpijn en opgeblazen gevoel) zijn ook onderzocht door middel van vragenlijsten. Ook daar kwam naar voren dat Gelsectan gunstiger was dan placebo. Geen van de patiënten kreeg bijwerkingen van Gelsectan, het wordt dus gezien als een veilig middel.

Concluderend, Gelsectan werkte effectief tegen diarree en bijkomende klachten in PDS patiënten met diarree in deze studie, ook werd het middel goed getolereerd. Echter, dit is het eerste onderzoek van Gelsectan bij PDS en grotere onderzoeken zijn nodig om te kijken of Gelsectan daadwerkelijk effectief werkt tegen diarree bij PDS. 

Bron: Trifan, A.; Burta, O.; Tiuca, N.; Petrisor, D.C.; Lenghel, A.; Santos, J. Efficacy and safety of Gelsectan for diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome: A randomised, crossover clinical trial. United Eur. Gastroenterol. J.2019, 7, 1093–1101, doi:10.1177/2050640619862721

Lees ook: