nafld

Hoge inname van dierlijk eiwit geassocieerd met niet-alcoholische leververvetting

Niet-alcoholische leververvetting (Engels: non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) is een aandoening waarbij vet zich ophoopt in levercellen, zonder dat er sprake is van overmatig alcoholgebruik of andere vastgestelde leverziekte, zoals hepatitis. Het ziektebeeld wordt gezien als de uiting van een verstoring in de vet- en suikerstofwisseling (metabool syndroom) in de lever. De oorzaak van NAFLD is dan ook waarschijnlijk een ongezonde levensstijl, dat wil zeggen, een ongezond voedingspatroon en weinig lichaamsbeweging. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de volwassenen in Westerse landen belast is met de ziekte. NAFLD zorgt meestal voor weinig of geen klachten. Echter, wanneer de aandoening zich voortzet, kan er leverontsteking ontstaan en hieruit lever verlittekening en mogelijk leverkanker.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar medicatie tegen NAFLD, maar de huidige behandeling omvat met name leefstijlaanpassingen. Het advies is om het aantal calorieën per dag te beperken en het Mediterraan dieet aan te houden. Tevens wordt aanbevolen om tenminste 5-7% lichaamsgewicht te verliezen. Echter, niet iedereen met NAFLD heeft overgewicht en het bewijs dat het Mediterraan dieet de ziekte vermindert, is beperkt.

Omdat specifieke voedingsrichtlijnen bij NAFLD ontbreken, hebben onderzoekers van the Rotterdam Study onderzocht welke invloed de samenstelling van het dieet heeft op NAFLD. Zij hebben zich gericht op de relatie tussen de verschillende macronutriënten en de kans op het hebben van NAFLD. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen in de dagelijkse voeding en worden opgedeeld in drie groepen: vetten, eiwitten en koolhydraten. De voedingsinname van de onderzochte personen werd achterhaald door middel van een voedingsvragenlijst. Aan het onderzoek deden in totaal 3.882 volwassenen mee, waarvan 34% op de buikecho NAFLD liet zien.

Uit bovenstaand onderzoek bleek dat een hoge inname van dierlijke eiwitten geassocieerd is met een hogere kans op het krijgen van NAFLD bij personen met overgewicht. De onderzoekers laten hiermee zien dat de samenstelling van het dieet mogelijk van invloed is bij NAFLD. De gevonden associatie zegt nochtans niets over een mogelijke oorzaak-gevolg relatie. Er zal daarom meer onderzoek moeten worden gedaan om specifieke voedingsrichtlijnen te kunnen opstellen voor de preventie en behandeling van NAFLD.

Bron: Louise JM Alferink et al. Association of dietary macronutrient composition and non-alcoholic fatty liver disease in an ageing population: the Rotterdam Study. Gut, 2019 Jun;68(6):1088-1098. doi: 10.1136/gutjnl-2017-315940.

Lees ook: