poeptransplantatie

Ontlastingstransplantatie vermindert klachten bij PDS patiënten

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening en een aanzienlijk deel van de PDS patiënten heeft voorafgaand aan de diagnose een infectie (bacterie, virus etc.) van het maag-darm kanaal gehad. Een verklaring van de PDS klachten zou kunnen zijn dat door de infectie het microbioom van de darm verstoord is geraakt. Recente studies bij kleine groepen hebben aangetoond dat ontlastingstransplantatie effectief kan helpen bij het verminderen van klachten. Echter, tot nu toe waren er geen grote onderzoeken beschikbaar waarbij ontlastingstransplantatie wordt vergeleken met placebo bij PDS patiënten.

Onderzoekers in Noorwegen hebben een studie gedaan bij 165 patiënten. Van de patiënten kregen 55 placebo als ontlastingstransplantie (30 gram van de eigen ontlasting). De andere patiënten kregen 30 of 60 gram ontlastingstransplantatie van een ‘super donor’. Deze ‘super donor’ voldeed aan de zeer strenge eisen omtrent ontlastingstransplantatie. De ‘super donor’ was een gezonde atletische man van 36 jaar (niet-roker, geen medicijnen etc.) en met een gezond microbioom. De ontlasting werd via een scoop in de dunne darm getransplanteerd.

Uit de resultaten kwam naar voren dat 60 gram ontlastingstransplantatie effectief was in het verlichten van PDS klachten bij 89% van de patiënten. Dit was 77% bij de 30 gram groep en slechts 24% bij de placebo groep. Onderzoek naar het microbioom toonde aan dat de ontlastingstransplantatie ook gunstige gevolgen had voor het microbioom, namelijk een meer divers bacterie profiel. Hogere concentraties van Eubacterium biforme, Lactobacillus spp. en Alistipes spp. en een lagere concentratie van Bacteroides spp. werden aangetoond.

Het transplanteren van ontlasting is een behandeling die effectief werkt bij het verlichten van PDS klachten en daarnaast ook gunstige effecten heeft op het microbioom.

Bron: Salhy ME-, Hatlebakk JG, Gilja OH, Kristoffersen AB, Hausken T. Efficacy of faecal microbiota transplantation for patients with irritable bowel syndrome in a randomised , double- ­ blind , placebo- ­ controlled study. 2020:859-867. doi:10.1136/gutjnl-2019-319630

Lees ook: