Darmflora

Hoop op eenvoudige poeptest voor diagnose prikkelbare darm

Groningse onderzoekers hebben ontdekt dat patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen worden onderscheiden van patiënten met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn op basis van hun darmbacteriën. Hiervoor onderzochten ze de darmbacteriesamenstelling in de ontlasting van 1792 personen. De resultaten doen vermoeden dat het mogelijk moet zijn om diagnosestelling in de toekomstplaats te laten vinden middels een poeptest, zonder dat er een colonoscopie aan te pas hoeft te komen.

Het onderzoek richtte zich op de chronische darmontstekingen (IBD) colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, en het minder afgebakende prikkelbare darmsyndroom (PDS). Met een geschatte 15% van de Nederlandse bevolking is vooral PDS een veelvoorkomende aandoening. Echter, omdat PDS een verzamelnaam is voor een scala aan darmklachten is de aandoening doorgaans moeilijk objectief vast te stellen. Het klachtenpatroon heeft vaak veel weg van IBD en tot op heden is de enige mogelijkheid om definitief onderscheid te maken een inwendig dikkedarmonderzoek (colonoscopie).

PDS te herkennen aan de darmbacteriën

Opmerkelijk is het daarom dat het Groningse onderzoek aantoont dat PDS objectief te herkennen is aan de samenstelling van de darmbacteriën. De onderzoekers van het UMCG bekeken en vergeleken hiervoor het DNA in de ontlasting van 1.792 gezonde mensen en patiënten in een zogenaamde ‘case-control’ studie. Met een speciale DNA analysetechniek (‘shotgun metagenomic sequencing’) waren de onderzoekers instaat om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten aanwezige bacteriën, hun specifieke eigenschappen, en hun functioneren in de darm.

Hoewel er veel overlap werd gevonden tussen patiënten met IBD en PDS (de ‘cases’), bleken de darmbacteriën voldoende te verschillen om beide aandoeningen van elkaar te onderscheiden.

Poeptest in plaats van colonoscopie bij diagnose IBD of PDS?

De Maag Lever Darm Stichting heeft inmiddels geld beschikbaar gesteld voor vervolgonderzoek naar de mogelijkheid van een diagnostische test op basis van deze resultaten. Zo’n test zou op basis van de samenstelling van bacteriën in de ontlasting vast moeten stellen of er sprake is van één van de drie darmaandoeningen, en zo de diagnostische colonoscopie in de toekomst kunnen vervangen.

Bron: Vich Vila, A., Imhann, F., Collij, V., et al. (2018). Gut microbiota composition and functional changes in inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome. Science Translational Medicine.

Lees ook: