Probiotica lijken de weerstand een extra boost te geven in het griepseizoen

De winter is weer in volle gang, dus we worden weer vatbaarder voor allerlei virussen. De wintermaanden zijn er berucht om dat vele mensen op bed liggen met verkoudheden en griep. Veel mensen proberen iets te doen om hun weerstand een boost te geven en een verkoudheid of de griep te voorkomen. Een deel neemt vitaminesupplementen, terwijl er ook stemmen op gaan dat probiotica hier een rol in kunnen spelen.

De darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij onze weerstand. Probiotica zijn goede bacteriën en zouden onze eigen darmbacteriën kunnen versterken waardoor ons eigen immuunsysteem mogelijk meer opgewassen is tegen ziekmakers van buitenaf. Chinese onderzoekers hebben gekeken of probiotica-supplementen daadwerkelijk de weerstand kunnen verbeteren.

De onderzoekers onderzochten deze effecten van probiotica op het voorkomende van verkoudheid/griep bij volwassenen die meer dan 4x verkouden zijn geweest in het afgelopen jaar. Dit deden zij in een dubbel-blinde, gerandomiseerde studie. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in twee groepen: probiotisch yoghurtdrank met de bacteriestam Lactobacillus paracasei (> 30 miljoen bacteriën per ml), Lactobacillus casei 431 (>30 miljoen bacteriën per ml) en Lactobacillus fermentium PCC (> 3  miljoen bacteriën per ml) versus een identieke placebo-yoghurtdrank zonder probiotica, gedurende 12 weken.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de probiotica-groep significant minder vaak last hadden van bovenste luchtweginfecties (p < 0.023) en griep-symptomen in vergelijking tot de placebogroep (p < 0.034). Griep werd gedefinieerd met een temperatuur boven 38 °C. Het bloedonderzoek liet ook zien dat de probiotica-groep significant hogere waarden had van specifieke afweerstoffen: IFN-γ in het bloed (p < 0.001) en intestinaal IgA (p < 0.010). Deze waarden waren ook significant gestegen (p < 0.001) binnen de probiotica-groep als er werd gekeken vooraf aan de probioticadrank en daarna. Er werd ook gekeken naar andere belangrijke afweerstoffen (zoals IL-4, IL-10, IgA, IgG en IgM), maar deze waren niet verschillend tussen de probiotica- en de placebogroep. 

De conclusie

Het lijkt er dus op dat gebruik van probiotica verkoudheden en griepachtige verschijnselen kunnen verminderen bij mensen die relatief vaak te kampen hebben met dergelijke klachten tijdens de winter.

Bron: Zhang H, et al. Prospective study of probiotic supplementation results in immune stimulation and improvement of upper respiratory infection rate. Synth Syst Biotechnol. 2018 Mar 12;3(2):113-120. doi: 10.1016/j.synbio.2018.03.001. eCollection 2018 Jun.

Lees ook: