Darmproblemen bij kinderen

Online Cognitieve Gedragstherapie is kosteneffectief bij kinderen met functionele buikpijn

Functionele buikpijn kenmerkt zich door chronische buikpijn, zonder dat er een aantoonbare verklaarde organische afwijking gevonden wordt. Binnen functionele buikpijn worden vier vormen onderscheiden: prikkelbare darm syndroom, functionele dyspepsie, abdominale migraine en functionele buikpijn – niet anders gespecificeerd. Wereldwijd komt deze darmaandoening bij ongeveer 13% van de kinderen voor en gaat gepaard met een hoge mate van schoolverzuim, een lagere kwaliteit van leven en een hogere kans op angst- en depressie stoornissen op latere leeftijd. Psychologische interventies, zoals hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie (CGT), worden vaak toegepast in de behandeling van deze kinderen en zijn ook effectief gebleken.

Helaas is de beschikbaarheid van CGT voor veel kinderen beperkt, omdat het veel tijd van zowel ouders als kind kost, maar ook hoge kosten met zich mee brengt. Er is daarom al eerder onderzoek gedaan naar het gebruik van online-CGT. Voordelen van online-CGT in vergelijking met traditionele face-to-face CGT, is dat het beschikbaar is voor patiënten in afgelegen gebieden, patiënten toegang hebben tot de behandeling zonder werk- of schoolverzuim, en het zorgt voor een daling in zorgkosten. Online-CGT is al effectief gebleken bij kinderen met hoofd- en chronische pijn en adolescenten met prikkelbare darm syndroom. Echter is er nog nooit onderzocht of online-CGT effectief is bij jonge kinderen (8 t/m 12 jaar) met functionele buikpijn.

Het onderzoek

Dit was de reden voor een onderzoeksgroep uit Zweden om bij een grote groep, van 90 kinderen, de effectiviteit van online CGT te onderzoeken. De kinderen werden opgedeeld in de volgende 2 groepen: Groep 1 kreeg 10 weken lang online CGT, en groep 2 kreeg de standaard behandeling (bijvoorbeeld medicatie).

Kinderen die online-CGT kregen (groep 1), hadden een grotere verbetering van hun buikklachten in vergelijking met kinderen die de standaard behandeling kregen (groep 2). Daarnaast verbeterde de kwaliteit van leven en verminderde de angstgevoelens en het vermijdingsgedrag ten gunste van de online-CGT groep. Tot slot hadden kinderen die online-CGT ontvingen veel minder zorggebruik, wat een gemiddelde besparing van $1050 per kind was.

Kinderen die online-CGT kregen hadden een grotere verbetering van hun buikklachten

Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat online-CGT kan bijdragen aan een vermindering van de klachten bij kinderen met functionele buikpijn, en is het een bovendien een meer kosteneffectieve behandeling ten opzichte van de standaardbehandeling.

Bron: Lalouni M et al. Clinical and Cost Effectiveness of Online Cognitive Behavioral Therapy in Children with Functional Abdominal Pain Disorders. Clinical Gastroenterology and Hepatology (2018), doi: https://doi.org/10.1016/j.cgh.2018.11.043

Lees ook: