Zuurbranden

Aanpassing leefstijl belangrijke remedie voor refluxklachten

Refluxziekte is een aandoening waarbij mensen last hebben van maagzuur wat terug in de slokdarm stroomt. De klachten kunnen zich manifesteren als pijn achter het borstbeen, maar ook zuur tot in de mond. Dit kan ook tot schade lijden in de slokdarm, waarbij het slijmvlies geïrriteerd is, oesofagitis genaamd en in zeldzame gevallen zelfs lijden tot slokdarmkanker.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat bijna 30% van de Amerikaanse bevolking last heeft van refluxziekte. Dit de afgelopen decennia toegenomen omdat het hand in hand gaat met een ongezonde leefstijl met overgewicht. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ook gekeken of optimalisatie van die leefstijlfactoren een gunstige impact hebben op de refluxziekte.

“…bijna 30% van de Amerikaanse bevolking heeft last van refluxziekte.”

Amerikaanse onderzoekers onderzochten data uit de Nurses Health Study waarbij zij naar de gegevens keken van bijna 43.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 52. Zij sloten vrouwen uit die bij aanvang al wekelijks klachten hadden van reflux, kanker of zuurremmende medicatie gebruikten.

Zij berekenden een antireflux leefstijl score (1 tot 5) gebaseerd op vijf factoren: normaal lichaamsgewicht, nooit gerookt, lichaamsbeweging 2x 30minuten per dag, niet meer dan twee kopjes koffie / thee / koolzuurhoudende dranken. Al deze factoren waren geassocieerd met zuurbranden. Een gezond lichaamsgewicht (BMI 18,5-24,5) had de grootste impact op risicoreductie van refluxziekte.  Vrouwen die goed scoorden op alle vijf factoren hadden 50% minder kans op refluxziekte, daarnaast werd ook gezien dat als een persoon zich hield aan de antireflux-leefstijl dat het risico op zuurbranden met 37% wordt verminderd.

Deze studie onderstreept dat leefstijlaanpassing een zeer grote rol speelt in de behandeling van zuurbranden.

Bron: Mehta RS et al. Association of Diet and Lifestyle With the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in US Women. JAMA January 2021

Lees ook: