nafld

Sondevoeding in combinatie met ontstekingsremmend dieet effectief bij kinderen met Crohn

De ziekte van Crohn behoort tot de inflammatoire darmziekten (IBD). De hypothese gaat dat bij de ziekte van Crohn de darm-microbiota is verstoord evenals de barrièrefunctie van de darmwand. De huidige therapieën bij volwassenen richten zich op het onderdrukken van het immuunsysteem, terwijl bij kinderen vaak ‘darm-rust’ gegeven wordt om zo de ‘trigger’ voor de ontsteking weg te nemen. Bij kinderen blijkt dit ook de optimale behandeling voor de ziekte van Crohn. Dit houdt in dat een kind voor enkele weken sonde voeding krijgt zonder enige andere vorm van voeding. Hoewel het zeer effectief is, blijkt dit zowel voor het kind als de familie is dit een enorm lastige taak. Onderzoekers hebben daarom gekeken of sonde-voeding in combinatie met een aangepast dieet even effectief is als sonde-voeding alleen.

De onderzoekers voerden een 12-weekse studie uit onder 78 kinderen met mild tot matige ziekte van Crohn. De ene groep kreeg een aangepast ontstekingsremmend dieet dat voor 50% aan calorieën aangevuld werd met sondevoeding (Modulen, Nestlé) gedurende 6 weken (fase 1), gevolgd door 25% sondevoeding van week 7 tot 12 (fase 2) (n = 40, groep 1). De andere groep (n = 38) kreeg volledige sondevoeding voor 6 weken, gevolgd door een vrij dieet met 25% sondevoeding van week 7 tot 12.

Uiteindelijk voltooiden 74 patiënten (gemiddeld 14,2 jaar oud) de studie, omdat 4 patiënten binnen 48 uur afvielen. De combinatie sondevoeding met aangepast dieet (groep 1) werd aanzienlijk beter verdragen dan sondevoeding alleen (groep 2), 97.5% versus 73.6%. Op week 6 was 75% van de 40 kinderen met het combinatie dieet (groep 1) vrij van corticosteroïden, terwijl dat 59% was in de sondevoeding groep (p=0.38). Op week 12 was dit 75.6% in groep 1 en 45.1% in groep 2 (p=0.01). Bovendien hadden de kinderen in groep 1 ook aanzienlijk minder ontstekingswaarden in hun bloed (CRP) en ontlasting (calprotectine).

Deze studie laat zien dat sondevoeding in combinatie met een ontstekingsremmend dieet beter getolereerd wordt door kinderen met de ziekte van Crohn dan sondevoeding alleen. Bovendien werden er ook na 12 weken minder ontstekingswaarden gevonden. Wellicht is het beter om kinderen met de ziekte van Crohn een dergelijk dieet met sondevoeding aan te bieden in plaats van een strikt sondevoeding dieet voor 6 weken.

Bron: Levine A et al. Crohn’s Disease Exclusion Diet Plus Partial Enteral Nutrition Induces Sustained Remission in a Randomized Controlled Trial. Gastroenterology June 2019

Lees ook: