Slimmedarmendieet kookboek

Winactie: ‘ Het Slimmedarmendieet Kookboek ‘

In de maand augustus mogen wij het “slimmedarmendieet kookboek” weggeven. Dr. Clare Bailey is huisarts en doet dieetonderzoek aan de Universiteit van Oxford. Het is dan ook niet toevallig dat dit slimmedarmendieet kookboek van Bailey in het teken staat van darmgezondheid. Joy Skipper, een gediplomeerd voedingsdeskundige en kookboekenschrijver, is mede auteur. Het is een boek vol met recepten en uitleg over de werking van ons microbioom.

Bailey legt in haar boek uit hoe je je microbioom kunt voeden met voedingsstoffen en vezels en ze kunt aanvullen met probiotica die je in gefermenteerd voedsel vindt. En bij goede voeding denkt ze niet alleen aan een paar kerstomaatjes extra; een diversiteit aan voedingsmiddelen komt aan bod. Het is volgens Bailey heel belangrijk om zo weinig mogelijk suiker en zetmeelrijke koolhydraten te nemen omdat het de groei van ongezonde microben bevordert. Hoe minder suiker je eet, des te minder ‘vraagt’ je microbioom ernaar zodat je de interesse in suikerrijke producten uiteindelijk verliest.

Er zijn 7 voedselgroepen waar Bailey nader op in gaat; eiwitten, gezonde natuurlijke vetten, zuivel, granen, vezels, prebiotica en probiotica, polyfenolen en fytovoedingsstoffen. Die laatste groep is vooral interessant omdat er in de gangbare kookboeken normaliter weinig aandacht aan wordt besteed. Polyfenolen zijn de antioxidanten die je vooral kunt vinden in plantaardige vezels en fytovoedingsstoffen zitten in pigmenten in de schil van groenten en fruit. Beide groepen zijn goed voor je darmen.

Verder gaat Bailey in haar boek in op tien specifieke ingrediënten die goed zijn voor de darmen. Op nummer 1 staat de olijfolie (polyfenolen) waarvan is bewezen dat het een product is met ontstekingsremmende eigenschap. Het geeft je houvast en zo kun je gezonde gewoonten ontwikkelen, wat volgens Bailey leidt tot automatisme. Haar stappenplan biedt daarbij houvast.

Kans maken op dit boek? Stuur dan een bericht vóór 9 september 2019 naar info@darmgezondheid.nl met uw naam, adres én motivatie waarom u dit boek graag wilt winnen.

Lees ook: