Dieet

Dieet mogelijk goede manier om klachten te verminderen bij milde ziekte van Crohn

De optimale therapie voor milde ziekte van Crohn is vaak minder duidelijk dan voor ernstige ziekte van Crohn. Veel patiënten wensen alternatieven voor langdurige immunosuppressieve therapie, zoals therapeutische diëten. Echter is het vaak nog onduidelijk welk dieet het beste werkt.

Verschillende onderzoeken hebben een lager risico op de ziekte van Crohn vastgesteld bij mensen die een dieet volgen dat overeenkomt met het traditionele mediterrane dieet, dat rijk is aan vers fruit, groenten, noten, vis en volle granen en het gebruik van olijfolie als de belangrijkste vet bron. Consumptie van een mediterraan dieet is ook in verband gebracht met verminderde symptomen en verbeterde kwaliteit van leven na de diagnose van de ziekte van Crohn.

Een ander dieet is het specifieke koolhydraatdieet. Dit is een restrictief dieet dat oorspronkelijk is ontwikkeld om coeliakie te beheersen; het beperkt het gebruik van complexe koolhydraten. Verse groenten en fruit zijn universeel acceptabel, met uitzondering van bepaalde zetmeelrijke groenten zoals aardappelen en jams. Bepaalde peulvruchten (zoals linzen en spliterwten) zijn toegestaan; anderen (zoals kikkererwten en sojabonen) zijn dat echter niet. Er zijn geen granen toegestaan. Sacharine en honing zijn toegestaan ​​als zoetstoffen. Ingeblikte groenten en fruit zijn niet toegestaan ​​vanwege mogelijke toegevoegde suikers en zetmeel. Onbewerkt vlees is onbeperkt toegestaan ​​in dit dieet. Verwerkt, ingeblikt en de meeste gerookte vleessoorten moeten echter beperkt worden vanwege mogelijke suikers en zetmeel die in additieven worden gebruikt. Melk is niet toegestaan ​​in het dieet vanwege het lactosegehalte. Bepaalde kazen met een minimaal lactosegehalte zijn echter wel toegestaan, evenals zelfgemaakte yoghurt die 24 uur wordt gefermenteerd. Kleine studies laten zien dat het gebruik van het dieet de symptomen verbetert en de darmontsteking vermindert, echter grote gerandomiseerde studies ontbreken nog.

De Diet to INducE Remission bij de ziekte van Crohn (DINE-CD) was een gerandomiseerde studie met parallelle groepen waarin de effectiviteit van het mediterrane dieet en het specifieke koolhydraat dieet werd vergeleken met betrekking tot symptomen en ontsteking bij patiënten met de ziekte van Crohn. Het onderzoek werd uitgevoerd op 33 locaties in de Verenigde Staten. Volwassen patiënten (>18 jaar) met milde tot matige symptomen kwamen in aanmerking voor deelname aan de studie. Er waren 93 deelnemers willekeurig toegewezen aan het mediterrane dieet en 101 aan het specifieke koolhydraat dieet. In totaal was 63% van de deelnemers vrouw, 91% was blank en 4% was van Spaanse afkomst. De gemiddelde BMI was 25,1 kg/m2. Bij de start van de studie gebruikte 57% van de deelnemers een biological, 67% had in het verleden 1 of meer anti-TNF-therapiemiddelen gebruikt en 11% had er 3 of meer gebruikt. Ontstekingen werden gedocumenteerd door middel van ontstekingswaarden in het bloed (hsCRP), ontstekingseiwit in de ontlasting (fecaal calprotectine; FC) of colonoscopie bij 47% van de deelnemers. Het mediterrane dieet en specifieke koolhydraat dieet werden goed verdragen door patiënten. Bij beide diëten werd symptomatische remissie waargenomen in 43-46% van de deelnemers na 6 weken. Het specifieke koolhydraat dieet was echter niet superieur ten opzichte van het mediterrane dieet. Geen van beide diëten was geassocieerd met normalisatie van de ontstekingswaarden.

“Bij beide diëten werd symptomatische remissie waargenomen in 43-46% van de deelnemers na 6 weken.”

Gezien het gebrek aan verbetering in de ontstekingswaarden, zijn aanvullende gecontroleerde onderzoeken nodig. Voor patiënten met de ziekte van Crohn met milde tot matige symptomen kan het mediterrane dieet de voorkeur hebben vanwege de goed gedocumenteerde algemene gezondheidsvoordelen en het relatieve gemak van implementatie in vergelijking met de specifieke koolhydraat dieet.

Bron: A Randomized Trial Comparing the Specific Carbohydrate Diet to a Mediterranean Diet in Adults With Crohn’s Disease. JD Lewis et al. Gastroenterology, September 2021

Lees ook: