Zwanger baby boefje

Winactie: ‘ Zwanger Baby Boefje ‘

Maar liefst 100.000 kinderen hebben last hebben van langdurige buikpijn zonder lichamelijk aanwijsbare oorzaak. Zo begint het voorwoord van het winactieboek van deze maand: Zwanger baby boefje; van zwangerschap tot gezonde peuter in 1000 dagen. Het boek is geschreven door Cindy de Waard, farmaceutisch wetenschapper, natuurgeneeskundige én moeder. Het voorwoord komt van dr. Judith Kocken van Kinderbuikenco.

Er is veel te doen op het gebied van kinderen en darmgezondheid. Het besef dat een goede start belangrijk is, wordt steeds groter. We willen dat onze kinderen gezond ouder worden. En daarvoor is goede darmflora nodig en die krijg je niet zomaar voor niets. Daarom moet er al aan het begin van het leven aandacht zijn voor de darmgezondheid. De eerste 1000 dagen zij volgens De Waard van cruciaal belang. In het boek kun je lezen hoe je zorgt dat je kindje de goede bacteriën mee krijgt zodat hij of zij op latere leeftijd een sterke en stabiele darmflora heeft opgebouwd. En dat is belangrijk omdat de darmgezondheid ook invloed heeft op de algehele gezondheid.

Bij het schrijven van het boek heeft De Waard geput uit diverse bronnen, zoals uit wetenschappelijk onderzoek. Zo blijkt daaruit dat veel (chronische) ziekten een relatie hebben met een verstoorde darmwerking. Ze schrijft daarover het volgende: “Er is bijvoorbeeld sprake van een voedselallergie of een kind heeft last van eczeem, astma, oorontsteking of ADHD. Een darm die uit balans is, kan bij het ouder worden invloed hebben op het ontstaan van verschillende andere ziekten, waaronder overgewicht, het prikkelbaredarmsyndroom, migraine, diabetes type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, depressie en angststoornissen.” De waard haalt haar eigen jeugdervaringen uit de jaren 80 naar voren toen de witte boterham met hagelslag of jam nog een prima ontbijt was. Ze kreeg daarnaast heel gemakkelijk antibiotica wanneer ze ziek was. Geen goede zaak, dat wil ze de moeders van nu meegeven. En ook als je zwanger bent, telt hoe je eet en leeft mee. De ‘darmfloratoestand’ van de moeder heeft al tijdens de zwangerschap invloed op de latere gezondheid van het kind. En mocht het op de één of andere manier niet volgens plan gaan, dan biedt het boek handvatten om tijdens of na de bevalling je baby alsnog een gezonde start te bieden, zoals door het geven van borstvoeding. Maar vergeet niet dat knuffelen, huid-op-huidcontact en liefdevol praten ook veel invloed heeft op de darmgezondheid van je kind. “Een blije baby heeft een blij immuunsysteem en een blij immuunsysteem zorgt voor een gezonde darmflora”, aldus de Waard. En, voorkomen is beter dan genezen. Daar sluiten wij mee af.

Kans maken op dit boek? Stuur dan een bericht vóór 5 augustus naar info@darmgezondheid.nl met uw naam, adres én motivatie waarom u graag dit boek wilt winnen.

Lees ook: