IBD patiënten leveren lichaamsbeweging in na eerste diagnose

De diagnose inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, heeft vaak een enorme impact op iemands leven. De onderzoekers van een recente studie hebben gekeken naar de mate van beperking in dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven. Daarnaast keken de onderzoekers ook naar de mate van lichaamsbeweging voor en na de diagnose IBD en mate van vermoeidheid.

De onderzoekers zetten een prospectieve studie op waarin ze 158 IBD patiënten rekruteerden, waarvan 100 mensen gediagnosticeerd waren met ziekte van Crohn en de overige 58 met colitis ulcerosa. Uit de resultaten kwam naar voren dat patiënten colitis ulcerosa patiënten significant vaker minder lichaamsbeweging hadden dan de patiënten met de ziekte van Crohn (41.8% versus 23%). Dit was uiteraard ook hoger bij mensen die vaker opvlammingen hadden en ernstigere ziekteactiviteit.

Verder onderzoek zal gericht moeten worden op de fitheid van IBD patiënten. Door deze te verbeteren zal de kwaliteit van leven omhoog gaan.

Bron: Gatt K et al.Inflammatory Bowel Disease [IBD] and Physical Activity: A Study on the Impact of Diagnosis on the Level of Exercise Amongst Patients With IBD. Journal of Crohn’s and Colitis, June 2019

Lees ook: