Poliep

Aspirine lijkt de poliepvorming te verminderen bij mensen met FAP

Dragers met FAP, familial adenomatous polyposis (FAP) maken ontelbare darmpoliepen en hebben hierdoor een vrijwel 100% kans op darmkanker, gemiddeld al op jonge leeftijd: 39 jaar. Dé manier om dit risico te reduceren is om de dikke darm operatief te verwijderen, een colectomie genaamd. Dit is een grote ingreep met een enorm impact op het leven van iemand. Daarom zijn onderzoekers op zoek gegaan om met medicijnen het kankerrisico te verkleinen. Japanse onderzoekers hebben gekeken naar het effect van mesalazine en laag-gedoseerde aspirine om poliepvorming te voorkomen bij mensen met FAP.

Zij voerden een gerandomiseerde dubbel-geblindeerde placebo studie uit onder FAP dragers die meer dan 100 poliepen hadden in de dikke darm. Bij de start van de studie werden endoscopisch alle poliepen van 5mm en groter verwijderd. Hierna werden de patiënten in 4 groepen verdeeld: aspirine (100 mg per dag) plus mesalazine (2 g per dag), aspirine (100 mg per dag) plus mesalazine placebo, aspirine placebo plus mesalazine (2 g per dag), of aspirine placebo plus mesalazine placebo. De behandeling werd gedurende 8 maanden voortgezet. Hierna werd weer een endoscopisch onderzoek verricht waarbij werd gekeken hoeveel poliepen er zich hadden ontwikkeld.

Uit de resultaten kwam naar voren dat aspirine het risico op de ontwikkeling van poliepen groter dan 5mm verminderd. Mesalazine bleek niet een dergelijk effect te tonen. Voorts leek een combinatie met mesalazine én aspirine ook niet van toegevoegde waarde.

“Uit de resultaten kwam naar voren dat aspirine het risico op de ontwikkeling van poliepen groter dan 5mm verminderd.”

Het ziet er dus naar uit dat aspirine een makkelijk alternatief zou kunnen zijn om darmkanker te verminderen. Daarbij moet natuurlijk gezegd worden dat het nooit zo effectief kan zijn als het volledig verwijderen van de dikke darm.

Bron: ishikawa er el. Chemoprevention with low-dose aspirin, mesalazine, or both in patients with familial adenomatous polyposis without previous colectomy (J-FAPP Study IV): a multicentre, double-blind, randomised, two-by-two factorial design trial. Lancet June 1, 2021

Lees ook: