darmkanker

Het is nu bevestigd: voeding heeft daadwerkelijk invloed op het ontwikkelen van darmkanker

Amerikaanse onderzoekers hebben in de bestaande literatuur gekeken naar de relatie tussen voeding en darmkanker en vonden overtuigend bewijs van een verband tussen een lager risico op darmkanker en een hogere inname van voedingsvezels, calcium in de voeding en yoghurt en een lagere inname van alcohol en rood vlees. Er is echter meer onderzoek nodig om het verband tussen darmkanker en andere voedingsmiddelen te identificeren, waaronder zuivelproducten, granen, verwerkt vlees en specifieke voedingspatronen, concluderen de auteurs.

Overtuigend bewijs werd gevonden voor een toename van het risico op darmkanker bij hogere versus lagere consumptie van rood vlees en bij zware alcoholconsumptie (gedefinieerd als meer dan vier drankjes per dag, vergeleken met geen drankjes per dag of af en toe een drankje). Bovendien werd overtuigend bewijs gevonden voor drie omgekeerde associaties: een afname van het risico op darmkanker was geassocieerd met een hogere versus een lagere inname van totale voedingsvezels, calcium en yoghurt. De onderzoekers merken op dat, hoewel niet helemaal overtuigend, dat er zeer suggestief bewijs was voor een ander verband: een verband tussen voeding en darmkanker-incidentie. Een hogere inname van totale zuivelproducten (bijv. melk, kaas en yoghurt) ging gepaard met een aanzienlijke risicovermindering, in vergelijking met een lagere inname. Er zijn ook aanwijzingen dat er een verminderd risico op darmkanker is ten gevolge van bepaalde diëten, waaronder een mediterraan dieet, een pesco-vegetarisch of semi-vegetarisch dieet en de inname van volle granen, niet-gefermenteerde melk en extra calcium inname. Het haaks hierop staande Westerse dieet en de inname van bewerkt vlees geassocieerd suggereert dan ook een verhoogd risico op darmkanker.

“…een toename van het risico op darmkanker bij hogere versus lagere consumptie van rood vlees en bij zware alcoholconsumptie”

Een recente studie suggereerde dat darmkanker van alle kankers het hoogste percentage voeding-gerelateerde gevallen heeft (38,3%). De daarop volgende kankers waren kankers van de mond, keelholte en strottenhoofd, waarvoor bijna 26% van de gevallen verband hield met een dieet, gevolgd door baarmoederkanker, postmenopauzale borstkanker en kankers van de nieren, maag, lever, pancreas en slokdarm.

Het is daarom belangrijk om gezond dieet aan te moedigen, die rijk is aan fruit, groenten, granen en magere zuivelproducten, en om de inname van rood vlees en alcohol te verminderen. Andere leefstijlfactoren, waaronder overgewicht en lichamelijke inactiviteit, spelen daarnaast ook een belangrijke rol bij het risico op kanker.

Bron: Veettil SK et al. Role of Diet in Colorectal Cancer IncidenceUmbrella Review of Meta-analyses of Prospective Observational Studies. JAMA 16 februari 2021

Lees ook: