Afweer

Immuunsysteem van baby’s wordt in de baarmoeder al getraind

Voorheen werd gedacht dat kinderen in de baarmoeder nog niet worden blootgesteld aan bacteriën en dat de baarmoeder dus een steriele omgeving was. Een groot onderzoek uit Leiden laat zien dat het immuunsysteem in de baarmoeder al wordt geactiveerd, wat er op wijst dat het ongeboren kind toch mogelijk al wordt blootgesteld aan bacteriën. 

De onderzoekers bestudeerden de T-cellen uit de darmen van foetussen. T-cellen zijn specifieke afweercellen die als zij in contact komen met lichaamsvreemde stoffen waaronder bacteriën, deze herkennen, een reactie tegen opwekken en dit onthouden. Hierdoor traint het afweersysteem zichzelf zodat het onderscheid leert te maken tussen schadelijke en niet-schadelijke stoffen. De Leidse analyseerden hun eigenschappen, gedrag en mate van ontwikkeling van deze T-cellen en kwamen tot de conclusie dat de T-cellen uit de darmen van foetussen veel verder uitgerijpt waren dan zij eerder dachten. Het lijkt er dus op dat deze cellen al in de baarmoeder blootgesteld worden aan bacteriën en virussen. Hoogstwaarschijnlijk zijn het bacteriële componenten in het vruchtwater.

“Hoogstwaarschijnlijk zijn het bacteriële componenten in het vruchtwater die het immuunsysteem trainen.”

Naar verwachting zijn deze afkomstig van het microbioom van de moeder. Het embryo drinkt het vruchtwater, waardoor de bacteriële componenten het maag-darmkanaal passeren en daar afweercellen tegenkomen. Zo wordt het immuunsysteem van de baby al in de baarmoeder getraind zodat het meer weerstand heeft tegen bacteriën en virussen dan we eerder dachten. 

Bron: Li et al. Memory CD4+ T cells are generated in the human fetal intestine. Nature Immunology, January 21, 2019

Lees ook: