Metaboliet vanuit granaatappels lijkt ontsteking bij IBD te verminderen en zelfs te voorkomen

Onderzoekers van de Universiteit van Louisiana hebben gevonden dat bepaalde darmbacteriën door de afbraak van granaatappels en bessen een bepaald afbraak product (metaboliet) produceren, Urolithine A genaamd, dat chronische darmontstekingen (IBD) kan verminderen en mogelijk zelfs kan voorkomen. Dit hebben zij recentelijk gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdsschrift Nature Communications.

Bij IBD is er een overmatige reactie van het immuunsysteem waardoor de darmwand ontstoken raakt. De darmwand verliest dan een deel van zijn barrièrefunctie en raakt als het ware ‘lek’ waardoor er uiteindelijk zelfs bacteriën vanuit dan darm in de buikholte kunnen komen. Normaal gesproken zorgen de goede darmbacteriën (microbioom) ervoor dat de barrièrefunctie intact blijft door het stimuleren van productie van “tight junction” eiwitten. Dit zijn eiwitten die cellen bij elkaar houden wat zorgt voor een barrière.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen en granaatappels een gunstig effect hebben op de gezondheid vanwege het ontstekingsremmende en anti-oxidatieve effect. Amerikaanse onderzoekers hebben nu aangetoond in een muismodel dat de consumptie van biologisch granaatappelextract en synthetisch Urolithine A de barrièrefunctie verbeterd door de darmintegriteit middels tight junctions te versterken. Hierdoor vindt er minder ontsteking plaats.

“Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen en granaatappels een gunstig effect hebben op de gezondheid…”

Er werd gezien dat het synthetische Urolithine A, meer stabiele concentraties bereikten waardoor dit waarschijnlijk beter ingezet kan worden voor therapeutische doeleinden. Dit komt doordat de stofjes uit granaatappels en bessen eerst afgebroken moeten worden door de juiste bacteriën (o.a. Bifidobacterium pseudocatenulatum INIA P815) die iedereen weer in andere concentraties bij zich dragen.

De onderzoekers toonden aan dat muizen geprogrammeerd met het colitis-gen die behandeld werden met Urolithine A zowel beschermd werden tegen colitis als een verbetering van de darmontsteking lieten zien.

Grote concentraties van granaatappels en/of bessen zouden dus een gunstig effect hebben op IBD door het herstel van de barrièrefunctie van de darmwand en wellicht kan Urolithine A gebruikt worden voor toekomstige medicamenteuze therapieën.

Bron: Rajbir Singh et al, Enhancement of the gut barrier integrity by a microbial metabolite through the Nrf2 pathway, Nature Communications (2019). DOI: 10.1038/s41467-018-07859-7

Lees ook: