Tamara de Weijer

Interview met huisarts Tamara de Weijer

Stichting Darmgezondheid had een interview met Tamara de Weijer. Tamara is huisarts en gespecialiseerd in leefstijlgeneeskunde. Tamara zet voeding en leefstijl in waar mogelijk, en schrijft pillen voor waar nodig. Ze is voorzitter en oprichter van Arts en Voeding, een snel groeiende vereniging van zorgprofessionals. 

Darmgezondheid Wat heeft jou ertoe gebracht om Arts en Leefstijl op te richten?

Tamara: Zeven jaar geleden ben ik anders gaan eten omdat ik wilde afvallen. Ik had daarnaast ook last van een prikkelbare darm (PDS). Mijn huisarts en MDL arts vertelden mij dat ik met die PDS moest leren leven. Ik heb toen het roer omgegooid en ben anders gaan eten; veel verse voeding zoals groenten, noten, zaden en fruit. Binnen korte tijd verloor ik veel kilo’s en voelde ik mij fitter en had ik voor het eerst sinds 15 jaar geen last meer van darmklachten! Het was voor mij een stimulans om ook met mijn patiënten op deze manier aan de slag te gaan. En ik zag dat ook voor andere ziekten zoals bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten het roer om moest. 2.5 Jaar geleden hebben we Vereniging Arts en Voeding opgericht om artsen en andere zorgprofessionals hier ook meer bewust van te maken en ze bij te scholen. Inmiddels is onze naam overgegaan naar Arts en Leefstijl (https://www.artsenleefstijl.nl/) omdat we ook onderwerpen als zingeving, beweging, slaap en stressvermindering wilden meenemen in ons programma. We hebben inmiddels al 1.100 leden.

Darmgezondheid: Op welke ziekten/aandoeningen heeft een verandering van voeding en/of leefstijl het meeste effect?

Tamara: Op darmaandoeningen zoals PDS, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Maar je ziet ook veel effect bij metabole aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Darmgezondheid: Men zegt wel eens, voorkomen is beter dan genezen. Denk je dat het in het geval van de darmgezondheid ook zo is? En zo ja, wat kun je doen om darmaandoeningen of zelfs darmziekten te voorkomen?

Tamara: Het is inderdaad zo dat de meeste winst te behalen is bij mensen die nog geen darmklachten hebben. Maar je ziet dat over het algemeen mensen het meest ontvankelijk voor advies op het moment dat ze eenmaal klachten of een aandoening hebben. Ook dán kan een goed voedings- en leefstijladvies helpend zijn en soms zelfs ervoor zorgen dat ze minder of geen medicijnen meer hoeven te nemen. Hoewel het uiteraard geen garantie is dat als je een zeer gezonde leefstijl hanteert, je nooit darmziekten zult krijgen of er helemaal vanaf komt.

Darmgezondheid: Er zijn de laatste tijd verschillende effectieve diëten ontwikkeld, hoe toepasbaar vind je die in de dagelijkse praktijk?

Tamara: Er zijn diëten zoals het low FODMAP dieet die goed zijn onderzocht en ook blijken te werken. Maar, het zijn soms ingewikkelde diëten, waarbij je echt een diëtist nodig hebt om het goed te kunnen volgen. Het ketogeen dieet is specifiek gericht op het verminderen van koolhydraten. En dat is voor veel mensen best eenzijdig en onvolledig aangezien ze het risico lopen erg weinig vezels binnen te krijgen. Vaak zie je dat mensen dan meer (bewerkt) vlees of andere bewerkte producten gaan eten. En men zou zich juist meer moeten richten op verse groenten, zaden, olijfolie, vette vis et cetera.

Als we het over voedselovergevoeligheid gaat is iedereen verschillend; er is geen ‘one size fits all’. Sommige mensen zijn gevoelig voor lactose of voor granen maar niet iedereen hoeft het te laten staan. Om te testen of je er gevoelig voor bent, zou je het uit je voeding kunnen halen en na twee weken weer rustig te kunnen herintroduceren. Neem in ieder geval volkoren granen en gefermenteerde zuivel zoals yoghurt of kefir. Maar bovenal moet voeding leuk blijven. We weten dat stress niet goed is voor de darmen, zorg dus ook voor voldoende ontspanning.

Darmgezondheid: En wat als je al eenmaal een darmaandoening hebt? Zijn er dan ook nog specifieke voedings- en leefstijladviezen, zoals voor mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en prikkelbare darmen? Of wordt het dan lastiger? Je hoort vaak dat mensen een bepaald dieet volgen (meestal zonder gluten en lactose/melk) en er heel erg van opknappen. Anderen weer niet. Hoe verklaar je dat?

Tamara: Het algemene advies waarbij wij aansturen op goede verse en gevarieerde voeding, voldoende beweging, stressvermindering en zingeving zorgen vaak voor verbetering van de klachten. Dit is de basis. En dan zijn er mensen die meer klachten krijgen door toevoeging van suiker, gluten of lactose. Wees je eigen onderzoeker hierin, houd een dagboek bij. Ieder lichaam is anders. We hopen dat dit in de praktijk meer omarmd wordt, in de hoop dat artsen elke darmklacht serieus nemen en op tijd het juiste advies geven. Volgens onze overtuiging zijn voeding en leefstijl plan A en medicijnen plan B.

Darmgezondheid: Geven jullie ook persoonlijke adviezen of alleen algemene informatie over voeding en leefstijl?

Tamara: We geven geen persoonlijk advies aan patiënten maar via de zorgprofessional hebben we wel invloed. Zo leren we artsen en andere zorgverleners de kennis en vaardigheden over voeding en leefstijl, zodat zij hun patiënten verder kunnen begeleiden.

Darmgezondheid: Het congres van Arts en Leefstijl staat gepland op 5 april aanstaande. Wat kunnen we ervan verwachten?

Tamara: Het congres gaat dit jaar over de eerste duizend dagen van het leven. Wat is de invloed van voeding en leefstijl op de kans om zwanger te worden? Wat kun je eraan doen om die kans te vergroten? Hoe wordt de gezondheid van je kind beïnvloed door wat je eet?

Darmgezondheid: Hoe ver zijn we nu? Is voedings- en leefstijladvies door artsen en andere medische professionals algemeen geaccepteerd of is er nog een taboe?

Tamara: Het afgelopen jaar hebben we 700 extra leden mogen verwelkomen. Die stijging zegt mij dat het goed gaat met de interesse in het werk van Arts en Leefstijl. Er zijn uiteraard ook sceptici, dat is inherent aan vernieuwing, maar dit houdt ons niet tegen. Wij vinden in ieder geval dat een goed beleid voor voedings- en leefstijl advies nodig is om de gezondheidszorg in Nederland te optimaliseren. Bundeling van de krachten door samenwerking met professionals, organisaties en andere belanghebbenden is belangrijk. We zijn daarin goed op weg!

Lees ook: