wc

Psyllium, pruimen en kiwi’s goed tegen chronische obstipatie

Psyllium en pruimen zijn bewezen behandelingen voor chronische obstipatie. Kiwi’s zijn een populair hulpmiddel bij de spijsvertering in Azië, maar er blijft een relatief gebrek aan vergelijkende literatuur die de impact ervan op de stoelgang en effectiviteit beschrijft als een behandeling bij patiënten met chronische obstipatie. 

Om dit te onderzoeken, heeft een groep Amerikaanse onderzoekers samen met kiwi-producent Zespri, willekeurig 79 volwassenen met chronische obstipatie toegewezen om gedurende vier weken dagelijks 100 gram ontpitte pruimen, 12 gram psyllium of twee geschilde groene kiwi’s te consumeren. Patiënten die in aanmerking kwamen hadden drie of minder volledige spontane stoelgang per week.

Als het gaat om natuurlijke remedies voor chronische obstipatie, verbeteren kiwi’s, psylliumvezels en pruimen allemaal de symptomen van obstipatie aanzienlijk, maar kiwi’s hebben de minste bijwerkingen en worden het meest gewaardeerd door patiënten, volgens de resultaten. Er was geen statistisch significant verschil tussen de groepen in de primaire uitkomstmaat – het percentage patiënten in elke groep dat een toename van ten minste éénmaal extra ontlasting per week rapporteerde in vergelijking voor het experiment gedurende ten minste twee of vier behandelingsweken (percentages van 67%, 64% en 45% in respectievelijk de pruimen-, psyllium- en kiwifruitgroepen).

“Pruimen-eters hadden de grootste toename in gemiddelde stoelgang per week (+2,7), gevolgd door psyllium-eters (+1,7) en kiwi-eters (+1).”

Pruimen-eters hadden de grootste toename in gemiddelde stoelgang per week (+2,7), gevolgd door psyllium-eters (+1,7) en kiwi-eters (+1). De consistentie van de ontlasting verbeterde aanzienlijk met kiwi’s en pruimen, maar niet met psyllium; Bijwerkingen kwamen het meest voor bij psyllium en het minst bij kiwi’s. Van de kiwi-eters was 68% tevreden over de interventie, vergeleken met 48% van de pruimen-eters en 48% van de psyllium-eters. Omgekeerd was 17% van de pruimen-eters en 38% van de psyllium-eters ontevreden over hun toegewezen behandeling, vergeleken met 7% van de kiwi-eters. Dit verschil in ontevredenheid tussen kiwi’s en de andere groepen was statistisch significant.

Er zijn dus verschillende natuurlijke hulpmiddelen die een bewezen positief effect kunnen hebben op obstipatie, alvorens er naar medicamenteuze middelen wordt gegrepen.

Bron: Chey et al. Exploratory Comparative Effectiveness Trial of Green Kiwifruit, Psyllium, or Prunes in US Patients With Chronic Constipation. The American Journal of Gastroenterology, juni 2021.

Lees ook: