Parodontitis

Tandvleesontsteking gelinkt aan darmkanker

Canadese onderzoekers hebben een sterke link gevonden tussen tandvleesontsteking (parodontitis) en het risico op darmkanker. Dit is niet de eerste keer dat parodontitis in verband wordt gebracht met extra-orale ziekten, waaronder maagdarmkankers. Het is aangetoond dat het geassocieerd is met verschillende belangrijke systemische ziekten, zoals cardiovasculaire, respiratoire, chronische nier- en stofwisselingsziekten. Bewijs suggereert ook dat er een verband is tussen parodontitis en de ziekte van Alzheimer.

Eerdere studies die naar het verband tussen parodontitis en darmkanker keken, waren echter gebaseerd op secundaire analyses van gegevens uit andere onderzoeken en zijn beperkt door andere methodologische tekortkomingen. Het percentage nieuwe darmkanker-diagnoses bij personen in de studie met een voorgeschiedenis van parodontitis was bijna 50% hoger dan bij degenen zonder een dergelijke voorgeschiedenis, aldus de onderzoekers.

Om de rol van parodontitis bij de ontwikkeling van darmkanker beter te beoordelen, analyseerden Janati en collega’s 348 histologisch bevestigde gevallen van colon- of rectumkanker gediagnosticeerd tussen januari 2013 en december 2019 en vergeleken ze met 310 controles.

Het aantal nieuwe darmkanker-diagnoses bij personen met een voorgeschiedenis van parodontitis was 1,4 keer hoger dan bij degenen zonder parodontitis geschiedenis na correctie voor leeftijd en geslacht. Het steeg tot 1,45 keer hoger wanneer ook werd gecorrigeerd voor body mass index (BMI), opleiding, inkomen, diabetes, familiegeschiedenis van darmkanker, regelmatig gebruik van aspirine en niet-aspirine niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, en levenslang cumulatief roken, consumptie van rood en verwerkt vlees, alcoholconsumptie en totale fysieke activiteit score.

“Het aantal nieuwe darmkanker-diagnoses bij personen met een voorgeschiedenis van parodontitis was 1,4 keer hoger dan bij degenen zonder parodontitis…”

Het idee is dat parodontitis zorgt voor een verspreiding van parodontale pathogenen naar extra-orale plaatsen, verspreiding van endotoxinen van bacteriën en afgifte van ontstekingsproducten rechtstreeks aan de bloedbaan. Daarnaast bevordert de chronische ontsteking geassocieerd met parodontitis de ontwikkeling van kanker door het veroorzaken van mutaties, remming van apoptose, stimulatie van angiogenese, cel proliferatie en epigenetische veranderingen.

Bron: Janati et al. Periodontal disease as a risk factor for sporadic colorectal cancer: results from COLDENT study. Cancer causes & control. January 2022

Lees ook: