Afweer

Lokale immuunreactie in de darmen veroorzaakt buikpijn na het eten van bepaalde voeding

Bijna 20% van de bevolking ervaart wel eens buikpijn na het eten van bepaalde voeding. Vaak ontstaat een dergelijke intolerantie nadat iemand een maagdarminfectie heeft doorgemaakt, postinfectieuze PDS genaamd. Eliminatiediëten zoals het low FODMAP dieet laten een gunstig effect zien op de klachten.

Belgische onderzoekers hebben nu in een muismodel aangetoond hoe de darm reageert op bepaalde voedingsprikkels. Zij laten zien dat bepaalde voedsel allergenen door de darmwand komen en daar een allergische reactie uitlokken (Door middel van een IgE- en mestcelrespons). Hierbij komt histamine vrij wat een pijnprikkel veroorzaakt.

Zij zagen daarnaast ook als er voedselallergenen (gluten, tarwe, soja, melk) in het slijmvlies van de endeldarm werd geïnjecteerd van PDS patiënten dat er lokale zwelling optrad en wederom een mestcelactivatie.

Deze resultaten geven meer inzicht in de voedsel-geïnduceerde PDS en zo mogelijk ook nieuwe behandelstrategieën.

Bron: Aguilera-Lizarraga, J., Florens, M.V., Viola, M.F. et al. Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal painNature (2021). 

Lees ook: